
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Chřest, slovensky špargla, německy Spargel, anglicky asparagus. Ve všech těchto zemích patřil vždy chřest k vyhledávaným specialitám labužníků a králů. Proč a co zrovna na této zelenině všichni vidí? Možná je to tím, že si ho čerstvý můžeme dopřávat jen jednou za rok po krátkou dobu od května do června? Nebo snad proto, že jedna rostlina může plodit dva tak odlišné produkty jako je zelený a bílý chřest? Možná ale taky hlavně pro jeho zvláštní jemnou kořeněnou chuť.
Chřest přímo lahodí s našimi ranými bramborami. Právě teď je nejlepší čas dopřát si tuto labužnickou pochoutku. Povyšte s námi toto obyčejné jídlo na menu králů. Chřest navíc prý
Jeho úprava je nenáročná a rychlá, proto se nebojte připravit si chřest i doma. Ale pozor, byť se jedná o jednu rostlinu, bílý chřest potřebuje zcela jiný způsob přípravy než chřest zelený.
Věděli jste, že existuje i fialový chřest? Má výraznější nahořklou chuť a k nám se dováží především z Německa. V době první republiky bylo Československo vývozní chřestovou velmocí, a proto je radost vidět, že si u nás znovu nachází své místo.
Více zajímavostí o chřestu najdete zde.
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Když přijde řeč na bramborový salát, snad žádný Čech nezůstane…
Patříte také mezi ty, které kysané zelí prostě chytlo bez…
Že jsou pole přes zimu holá a bez zásobených supermarketů…