
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Rané brambory, přestože se jedná ještě o plně nedozrálé hlízy, předčí brambory pozdní nejen v chuti, ale i v nutričním složení. Pod tenkou slupkou jemné chuti najdete daleko více bílkovin a méně škrobu, což ocení zejména cukrovkáři a všichni toužící po štíhlé postavě. Obsahují také pro tělo potřebné vitamíny a minerály, z nichž nejvýznamnější je draslík, pokrývajících ve 100 g 15 % denní spotřeby.
Největší koncentrace vitamínů a minerálů je právě ve slupce a těsně pod ní. Proto rané brambory konzumujte nejlépe vařené neloupané promíchané s máslem a čerstvou pažitkou. Pochutnejte si na nich hlavně nyní v létě, kdy mají největší podíl vitamínu C. Avšak na chladném, temném a suchém místě vydrží až do zimy.
Tip: Rané brambory není vhodné před vařením dlouze namáčet, zbytečně se z nich vyplavují zdraví prospěšné látky.
Ano, i mezi ranými bramborami rozlišujeme podle odrůdy jejich varný typ.
Nesprávným skladováním mohou brambory začít klíčit, či zelenat. V tom případě pozor. Rapidně v nich tímto stoupá obsah alkaloidu solaninu, který je jedovatý a působí jako přirozená ochrana hlíz proti škůdcům.
Milovníky fast foodu nepotěšíme. Všichni známe, že se smažením rapidně zvyšuje energetická hodnota pokrmu, ale věděli jste, že ohříváním potravin s vysokým obsahem sacharidů nad 120 stupňů Celsia dochází ke vzniku karcinogenního neurotoxinu akrylamidu? Nezoufejte. Pokud přece jen prahnete po této pochoutce, množství akrylamidu lze snížit blanšírováním brambor před smažením. Také hruběji nakrájené hranolky obsahují menší množství akrylamidu, než tence nakrájené plátky.
Tady jsou tři jednoduché kroky jak na to:
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Když přijde řeč na bramborový salát, snad žádný Čech nezůstane…
Patříte také mezi ty, které kysané zelí prostě chytlo bez…
Že jsou pole přes zimu holá a bez zásobených supermarketů…